Založ si blog

Križiacka morálka Milana Krajniaka – ideológa Novej väčšiny

„Kresťanská civilizácia v Európe je dnes v kríze. Najväčším problémom dnešnej doby je, že niet organizovanej politickej sily, ktorá by ešte o zachovanie kresťanských hodnôt v Európe chcela bojovať.“

 

http://krajniak.blog.sme.sk/c/308486/Som-kriziak-a-som-na-to-hrdy.html

 

Práve Nová väčšina je tou politickou stranou, ktorá má ambíciu bojovať o zachovanie kresťanských hodnôt v Európe. Pretože len v pevne zakotvených hodnotách sa premieta každodenné úsilie človeka o zachovanie vlastnej integrity.

Takto nejako by mohol pokračovať príspevok Milana Krajniaka vo svojom blogu na SME s názvom, „Som križiak a som na to hrdý.“ Milan Krajniak je ideológ Novej väčšiny a najnovšie predseda konzervatívnej frakcie v strane. Je to jeden z najdôležitejších ľudí v pozadí  Novy. Milan Krajniak je veriaci katolík, mysliaci ideológ, propagandista a obchodník.  Bije sa do hrude a vyhlasuje, že je novodobým  križiakom v službách Božích.

 

Po prečítaní jeho križiackych vízií človek môže nadobudnúť dojem, že Krajniak nie je celkom normálny. Jeho ideologické produkty nás niekedy naozaj môžu zvádzať k takejto domnienke. V jednom má však Krajniak pravdu. Ako sa vyjadril nedávno v jednej Bratislavskej kaviarni, v dnešnom svete je programovaná lož serióznou pracovnou metódou. V súčasnej politike absentujú základné principiálne hodnoty, na ktorých máme (mali sme) postavené normy vzájomného spolužitia. Hodnoty ako pravda, úprimný záujem, česť a odvaha už dávno nie sú cieľom snaženia našich politikov. Sú len prostriedkom. Sú komunikačným prostriedkom na oklamanie voliča za účelom uchopenia politickej a ekonomickej moci. Krajniak sa v zmieňovanom blogu nostalgicky vracia do čias križiackych výprav. Tie podľa neho niesli posolstvo viery a civilizačného pokroku. Samozrejme môžeme polemizovať o čistých úmysloch križiackych výprav inšpirovaných katolíckou vierou. Napriek tomu, skúsme Krajniakovi na chvíľu uveriť. Prečo by súčasný kresťan katolík nemohol veriť v „ideály“ križiakov? Vtedy tomu verili stovky tisícok veriacich v celej Európe. Skúsme mu teda na chvíľu veriť, že bol naozaj sklamaný zo súčasnej politiky. Dokonca si viem predstaviť, že bol  sklamaný aj z politiky jeho pôvodnej materskej strany KDH.

 

„Potrebujeme nové odhodlanie a novú inšpiráciu. Potrebujeme nové rytierstvo. Potrebujeme nové križiactvo. Nové rytierstvo spočíva v obnovení rytierskych cností. Nové križiactvo v obnovení schopnosti odovzdať cnosti do služieb Boha. Dnešní rytieri – križiaci – už nebojujú mečom. Bojovým poľom obrany kresťanskej civilizácie je dnes politika.“

http://krajniak.blog.sme.sk/c/308486/Som-kriziak-a-som-na-to-hrdy.html

 

Milan Krajniak vo svojom blogu burcuje na záchranu kresťanskej civilizácie.

Aby Krajniak chránil kresťanskú civilizáciu na bojovom poli politiky, rozhodol sa založiť Novú politickú stranu – Novú väčšinu. Nové križiactvo, Nové rytierstvo, Nová väčšina. To by mohlo dávať zmysel. Skúsme mu stále ešte na chvíľu veriť, že v úprimnej snahe chrániť kresťanské hodnoty, vsadil na spoluveriaceho priateľa a kolegu Daniela Lipšica. Ten mal byť Mesiášom obrodeneckého procesu čistej viery v špinavom svete.

„Verejne vyznať vieru v Boha. Nehanbiť sa za našu kresťanskú civilizáciu a brániť ju pred útokmi zvonku aj zvnútra. Rozumieť pojmu česť. Hovoriť to, čo si myslím. Robiť to, čo hovorím. Byť úprimný a priamy. Neintrigovať a nevyhovárať sa. To podľa mňa znamená, byť dnes križiakom.“

http://krajniak.blog.sme.sk/c/308486/Som-kriziak-a-som-na-to-hrdy.htm

 

Takáto interpretácia rozhodne musí osloviť väčšinu veriacich mužov. Naozaj môžu Krajniakovi s Lipšicom uveriť a na istý čas sa vžiť do role čestných , odvážnych rytierov. Potiaľto by Krajniakov projekt možno mohol mať nádej na akú takú životnosť. Predsa len, veriacich voličov je na Slovensku stále dosť a sklamaných ešte viac. Skúsenejšiemu analytikovi, alebo rozhľadenému občanovi síce neuniklo že „starí“ politici vyrukovali s akože „novými myšlienkami“ (po koľký krát už…..) Ale dobre. Každá politická strana má nejakú stratégiu a nie každý volič je analytik a už vôbec nie každý má prehľad. Takže ako tak, to Krajniakovi s Lipšicom mohlo fungovať.

 

Bod zlomu dôvery nastal, keď sa začalo šuškať, že Lipšicovci sa spoja s Kollárovcami a ich Liberálnou dohodou. Ďalší sled udalostí bol vcelku rýchly a pre tých čo nemajú prehľad neočakávaný až šokujúci. Deklarovaná obrana kresťanskej civilizácie a jej hodnôt, dostala vážnu trhlinu, resp. celkom sa rozpadla.

 

Čo sa vlastne stalo? Vlastne nič prekvapujúce. Krajniakovi s Lipšicom sa stalo presne to, čo mnohým rytierom v križiackych výpravách. Napriek deklaráciám o viere, čistote a spravodlivosti, podľahli túžbe získať moc za každú cenu. Stali sa nenažraní. Namiesto poctivej práce, chcú za každú cenu podvihnúť svoje chabé volebné preferencie. A tak zahodili presvedčenie, hodnoty a ideály, ak vôbec nejaké mali.  Získali jedno, dve alebo tri percentá navyše. Milan Krajniak sa stal predsedom konzervatívnej frakcie v strane, ktorá s jeho presvedčením už nemá nič spoločné. Všetci si tlieskajú a tvária sa víťazne. Nuž na radosť z takéhoto zisku majú dejiny pomenovanie ako Pyrrhovo víťazstvo. Sled mediálnych vyhlásení novovzniknutej Novej väčšiny – Dohody,  je len demagogickým bombardovaním osprosteného občana, aby si nestihol klásť otázky zásadného významu….

 

„Verejne vyznať vieru v Boha. Nehanbiť sa za našu kresťanskú civilizáciu a brániť ju pred útokmi zvonku aj zvnútra. Rozumieť pojmu česť. Hovoriť to, čo si myslím. Robiť to, čo hovorím. Byť úprimný a priamy. Neintrigovať a nevyhovárať sa. To podľa mňa znamená, byť dnes križiakom.“

http://krajniak.blog.sme.sk/c/308486/Som-kriziak-a-som-na-to-hrdy.htm

 

Takže od soboty 17.2013 pán Milan Krajniak prestal byť križiakom. Stal sa úbohou bábkou na politickej scéne. Bábkou ktorá, možno chcela niečo riešiť, možno len blúznila a možno od začiatku programovo a zámerne klamala. Navrhujem pánovi Krajniakovi, aby si upravil svoj profil na blogu SME. Už netreba hovoriť o potrebe rytierstva a zmysle života. Všetko bolo povedané. Krajniakova križiacka výprava s Lipšicom nabrala taký smer, ako výpravy ich predchodcov v stredoveku. Za peknými rečami o viere a spravodlivosti sa tasia ostré meče, politickej nenažranosti.

 

Potom, čo predviedol pán Krajniak mu navrhujem, aby stiahol svoj blog zo SME s názvom: „Som križiak a som na to hrdý.“

 

V Bratislavských kaviarňach sa možno stále hrá na križiaka, ale hrdý naozaj nemá byť načo….

 

Matej Vavrek

Lipšicova gratulácia. ..

11.11.2013

Včera sa na WEB stránke NOVA objavil krásny a dojemný obrázok „ĎAKUJEME“, ako aj článok „Hnutie NOVA získalo vo svojich prvých voľbách 5 poslancov“. Vzhľadom na to, koľko investovala, investuje a neviem, či bude naďalej investovať NOVA do svojej volebnej kampane, je to z môjho pohľadu úbohý výsledok. Ale predovšetkým je veľmi nepríjemné, ako líder [...]

Second hand LÍDER – Daniel Lipšic (časť 1)

23.07.2013

„Momentálne sa nachádzame v čase akýchsi opozičných primárok. Jednotliví predstavitelia opozície prinášajú svoje predstavy o tom, čo treba robiť. A to je dobre, pretože ľudia si môžu vyberať z rôznych predstáv a rôznych prístupov. „Staré“ pravicové strany prichádzajú s predstavou, že riešením problémov je integrácia či užšia spolupráca SDKÚ, KDH a [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 9620x
Priemerná čítanosť článkov: 3207x

Autor blogu

Kategórie